Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Межиріцька громада» (код ЄДРПОУ: 35797358) був реорганізований і увійшов до складу Канівської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
Межиріцька громада
припинила діяльність, увійшла до складу Канівської громади

Екологічна аварія на Росі: що сталося, чим загрожує, як діяти

Дата: 10.06.2019 12:10
Кількість переглядів: 269

Що сталося?

 

9 червня 2019 року приблизно о 5 ранку мікроавтобус Mersedes Sprinter з’їхав з дороги та перекинувся в ставок, розташований на річці Фоса, притоці річки Рось. Подія сталася біля села Збаржівка Погребищенського району Вінницької області. Аварія спричинила загоряння і пошкодила тару, в якій перевозились засоби захисту рослин, звідти вони потрапили в воду. Повідомляли про викид 1 тонни хімічно небезпечної речовини "Нурел Д". У районній адміністрації Погребищенсього району зауважили, що хімікати за 10-12 годин можуть досягти Київської області. У річці загинула риба та решта всіх живих організмів.

У поліції повідомили, що гербіциди, які потрапили у річку, викрали з території фермерських господарств Козятинського та Липовецького районів. Поліція вже відкрила кримінальне провадження за фактом забруднення водойми. Ще дві кримінальні справи відкрили через крадіжку хімікатів.

 

Що кажуть екологи?

 

Державна екологічна інспекція у Вінницькій області ще 9 червня відібрала проби води зі ставка Панського у місці розливу, також – на річці Фоса (200 м нижче місця розливу) та річці Рось (100 м нижче впадіння річки Фоса), і провела вимірювання 7 показників за допомогою експрес-методів.

 

За результатами вимірювань встановлено:

- низький вміст розчиненого кисню (від 2,92 до 3,8 мг/дм3 у ставку Панському та річці Фоса; 3,08 мг/дм3 у річці Рось 100 м нижче впадіння річки Фоса при нормативному вмісті не менше 4,0 мг/дм3);
- більше норми вміст азоту амонійного у ставку Панському, річці Фоса, річці Рось 100 м нижче впадіння річки Фоса;
- більше норми вміст нітритів у ставку Панському та річці Фоса.

Вміст забруднюючих речовин у пробі води, відібраній у річці Рось (село Борщагівка, на межі Вінницької та Київської областей) не перевищує нормативних значень; вміст розчиненого кисню задовільний та становить 5,19 мг/дм3.

 

Інспекція у Вінницькій області продовжує вимірювання решти показників в лабораторних умовах. Спостерігають за якісним станом ставка Панського, річок Фоса та Рось.

Начальник управління екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області Олександр Позняков вважає, що "ситуація більше місцевого рівня (локальна), ніж катастрофічна", – написав він у Facebook. Він уточнив: зважаючи на відстань по річці Рось від села Збаржівка до міста Корсунь-Шевченківський, (де Рось впадає в Дніпро – 24 канал), кількість отруйних речовин буде не настільки велика,  щоб  спричинити техногенну катастрофу. 

Перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко під час брифінгу 10 червня запевнив, що станом на восьму ранку понеділка в результаті аналізу води на межі Вінницької та Київської областей не зафіксували концентрацій небезпечних речовин, які перевищують гранично допустиму норму. За його словами це речовини другого-третього класу небезпеки, після використання деяких з них на полях можна працювати вже через день або на третій день.

Крім того, він зазначив, що не підтвердилася інформація про потрапляння до Росі небезпечного інсектициду "Нурал-В".

Заступник директора Департаменту організації заходів цивільного захисту ДСНС Олександр Лещенко зауважив, що наразі візуально не було виявлено фактів загибелі риби.

 

Що робити мешканцям

 

ДСНС і екологи рекомендують в найближчий час утриматись від купання, вилову риби та випоювання худоби в акваторії річки Росі.

Фото без опису

Джерело:24 Канал

https://24tv.ua/ekologichna_avariya_na_rosi_shho_stalosya_chim_zagrozhuye_yak_diyati_n1164578


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua